Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται και αποθηκεύεται, παίζει ζωτικό ρόλο για την λειτουργία του κινητήρα. Όπως και συνολικά για την οδηγική “συμπεριφορά” του αυτοκινήτου, κατά την πορεία και όταν είναι σε στάση. Πλέον, σχεδόν όλα τα συστήματα από τα οποία αποτελείται ένα σύγχρονο όχημα, χρησιμοποιούν την ηλέκτρική ενέργεια. Αυτή οποία παράγεται από το σύστημα φόρτισης και αποθηκεύεται στον τελικό αποδέκτη, δηλαδή στην μπαταρία του αυτοκινήτου.

Η μπαταρία, πρέπει να διατηρείται συνεχώς σε καλή κατάσταση λειτουργίας, για να μπορεί να καλύπτει διαρκώς τις ανάγκες λειτουργίας του κινητήρα, όπως και των υπολοίπων ηλεκτρικών συστημάτων. Γι΄ αυτό τον λόγο, έχουν εξελιχθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, λόγο των διαρκών απαιτήσεων για αυξημένη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την λειτουργία του αυτοκινήτου.

Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος φόρτισης, έχουν κατασκευαστεί με διάφορες τεχνολογίες, για να μπορούν να έχουν την μέγιστη διάρκεια ζωής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ

Η μπαταρία του αυτοκινήτου,είναι μια ” μικρή ” αποθήκη ηλεκτρικής ενέργειας και σκοπός της είναι να τροφοδοτεί με ρεύμα, το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου. Η μπαταρία του αυτοκινήτου, αποτελεί, ένα από τα ευαίσθητα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, με τον χρόνο ζωής της να κυμαίνεται κατά μέσο όρο 1 εώς 3 χρόνια.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν, στον χρόνο ζωής της μπαταρίας, είναι πολλοί, με τους κυριότερους να είναι οι εξής :

  • συνεχείς φόρτιση – αποφόρτιση μπαταρίας λόγο παρατεταμένης λειτουργίας της
  • μη ικανοποιητική φόρτιση λόγο σύντομων διαδρομών
  • θερμοκρασιακές μεταβολές θερμοκρασίας που συμβαλλουν στην μείωση των δυνατοτήτων της
  • μηχανικές καταπονήσεις λόγο δονήσεων – κρούσης
  • μη επιμελή συντήρησή της όταν αυτό είναι αναγκαίο

ΜΕ ΚΑΘΕ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 10%