Ενώ η ζέστη έχει ξεκινήσει, η ύπαρξη κλιματιστικού στο αυτοκίνητο είναι το μόνο πράγμα που παρηγορεί τον οδήγο . Βέβαια, η ύπαρξη απλώς κάποιου κλιματιστικού δεν εξασφαλίζει από μόνη της μια καλύτερη οδηγική εμπειρία μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού. Η σωστή συντήρηση και έλεγχος του air condition είναι η μόνη λύση για την εξασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας του.

Πως λειτουργεί το air condition;

Βασικό σημείο της λειτουργίας του air condition: Ο  κλιματισμός δεν ψύχει το χώρο, αλλά αφαιρεί τη θερμότητα από αυτόν. Ποια όμως η ακριβής λειτουργία του air condition; 

 • Το κύκλωμα κλιματισμού αποτελείται από τον συμπιεστή, ο οποίος λαμβάνει κίνηση από τον ιμάντα του κινητήρα και ρόλος του είναι να διοχετεύει το ψυκτικό υγρό (το λεγόμενο φρέον) στο σύστημα. 
 • Στη συνέχεια το φρέον φθάνει στον συμπυκνωτή με μεγαλύτερη θερμοκρασία από ότι ο αέρας κι εκεί ψύχεται και υγροποιείται στους -15 βαθμούς. Σε αυτή τη φάση επίσης φιλτράρεται, ώστε να αποβληθεί η υγρασία αλλά και τα ξένα σωματίδια από τον ξηραντήρα του φίλτρου. 
 • Τέλος, το φρέον κατευθύνεται προς τον εξατμιστή, όπου η βαλβίδα εκτόνωσής του, ρυθμίζει τη ροή του ψυκτικού για να επιτύχει τη βέλτιστη απόδοση ψύξης. Στο τελευταίο αυτό στάδιο, ο εξατμιστής αναλαμβάνει να μετατρέψει εκ νέου το φρέον, από υγρή σε αέρια μορφή. Με αυτό τον τρόπο το αέριο, σε θερμοκρασία πλέον -5 βαθμών καταφέρνει και απορροφά την υγρασία και θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου

Γιατί να κάνεις συντήρηση στο air condition;

Όπως και με τα οικιακά κλιματιστικά, είναι κομβικής σημασίας η συντήρηση του κλιματιστικού και στο αυτοκίνητο. Εκτός από την αποτελεσματική λειτουργία, ένα service στο air condition προσφέρει πολλά περισσότερα. Ένα σωστά συντηρημένο σύστημα κλιματισμού, θα φιλτράρει αποτελεσματικά τη σκόνη αλλά και τα μικροσωματίδια, ώστε ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να είναι καθαρός. 

Όμως τι γίνεται όταν το aircondition στο αυτοκίνητο υπολειτουργεί ή έχει σταματήσει να δουλεύει;

Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου είναι ένα σημαντικό και αυτοτελές κεφάλαιο και χρήζει επισκευή από εκειδικευμένο προσωπικό! Στην Thessautoservice διαθέτουμε την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με το aircondition σας! Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που συναντούμε σε aircondition αυτοκινήτων είναι τα εξής:

 1. Χαμηλή στάθμη φρέον 
 2. Ηλεκτρικά προβλήματα 
 3. Διαρροές κυκλωμάτων
 4. Αισθητήρες
 5. Κομπρεσέρ 
 6. Κλαπέτα 
 7. Ψυγεία 
 8. Εβαπορέτες 
 9. Βεντιλατέρ

και δίνουμε λύσεις σε κάθε ένα απο αυτά!

Η σωστή συντήρηση στο air condition

Για να γίνει σωστή συντήρηση στο air condition, θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα εξής:

 • Καθαρισμός του κλιματιστικού.
 • Έλεγχος καλής λειτουργίας και αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας.
 • Απολύμανση των αεραγωγών όπου ζουν και αναπτύσσονται βακτήρια και μικροοργανισμοί που δεν τους αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι.

Extra Tip: Για την καλύτερη δυνατή συντήρηση στο air condition είναι καλό να λειτουργεί ανά διαστήματα και τον χειμώνα, ώστε να λιπαίνονται οι τσιμούχες του συστήματος.

ΜΕ ΚΑΘΕ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 10%